Bizar! Met dit ingrediënt zijn roze koeken roze gemaakt

Tegenwoordig worden er aan voedingsmiddelen regelmatig smaak- en kleurstoffen toegevoegd. Vandaag gaan we het over de roze kleurstof hebben. Want: Als het roze is, willen we het natuurlijk altijd wel hebben of eten. Maar weet je eigenlijk wel waar de roze kleurstof van die heerlijke roze koeken en die zoete Fristi van is gemaakt? Nee? Dat is misschien maar goed ook…

Luizen?

Die felroze kleurstof die vaak voor het roze (of rode) kleurtje van je voedingsmiddelen zorgt, staat bekend als het E-nummer E-120. E-120 staat beter bekend als Karmijnzuur. Dit is een dierlijke of organische kleurstof die wordt gemaakt van dierlijk bloed. Het wordt gebruikt voor verf, cosmetica en ook voedingsmiddelen. Karmijn wordt gewonnen uit de Cochenilleluis, ook wel bekend als de schildluis. Ja, je leest het goed: LUIZEN!

Vega

Door de luizen te drogen in de zon en vervolgens te pletten, komt er een vloeistof vrij. Dit rode vocht wordt vervolgens gemengd met andere stoffen, zoals koningswater, tin of aluin. Tin en koningswater maken de kleur nóg roder dan het al was. Ben je vegetarisch of veganistisch? Dan moet je volgende keer maar even goed nadenken als je iets met een rode of roze kleur eet!

Comments

comments